Vinkkikategoria: Puutarha

JOULUKUKAT UUDELLEEN KUKKIMAAN

 

Joulukukkien aika alkaa olla ohi, mutta ei kannata heittää niitä pois vaan koittaa, josko ne saisi kukkimaan uudelleen.

Yrittäminen ei maksa juurikaan mitään, vain vähän vaivaa, lannoitetta ja vettä, jos et onnistuisikaan. Tässä muutama ohje yleisimmille joulukukille. Kukille kannattaa valita vähän vähemmän silmissä oleva paikka. Kerätessään uutta voimaa kukintaan, ne eivät aina ole kauneimmillaan.

Jouluruusu

 

Suurin osa jouluruusuista on vaaleajouluruusua (Helloborus niger), joka menestyy Etelä-Suomessa perennana, eli onnistuessaan ne talvehtivat ja nousevat kukkimaan uudelleen joka kevät. Ne kukkivat puutarhassa yleensä huhtikuulla. Siirrä ruusu joulun jälkeen viileämpään kasvupaikkaan – ikkunalaudalle tai verannalle. Kastele ruusua, mullan pinta saa kevyesti kuivua kastelujen välillä. Leikkaa kellastuneet lehdet.

Istuta ulos yöpakkasten loputtua. Parhaiten se viihtyy puolivarjossa, kalkkipitoisessa ja läpäisevässä mullassa.

Jos haluat kukittaa jouluruusun jouluksi, nosta se maasta uudelleen syksyllä ennen yöpakkasia. Istuta sopivaan ruukkuun ja siirrä viileään paikkaan. Lannoita ja kastele niukasti, Kun nuppuja alkaa muodostua nosta valoisaan ja nauti kukinnasta.

Joulutähti

 

Joulutähti ei siedä vetoa. Se tarvitsee runsaasti valoa ja tasaista kastelua. Lannoita huonekasviravinteella kerran viikossa. Älä kastele liikaa, sillä juuret mätänevät helposti ja lehdet putoavat.

Huomaa, että joulutähti ei kuki uudelleen ilman erityiskäsittelyä pimeässä. Se on kuitenkin näyttävä viherkasvi. Pimeäkäsittelyn pystyy tekemään peittämällä kasvin vaikka tummalla kankaalla reiluksi 12 tunniksi/vrk. Jos kotonasi on huone, jossa ei käydä päivittäin hoitaa talven luonnollinen pimeä jakso kukkaan virittämisen. Terälehtien alettua punertua ja kukkanuppujen muodostuttua voi kasvin siirtää normaaliin huonetilaan ja pimentämisen voi lopettaa.

Amaryllis

 

Amarylliksen eli ritarinkukan uudelleen kukittaminen vaatii hieman työtä. Leikkaa lakastuneet kukat pois yksitellen tarvittaessa ja lopuksi koko kukkavana. Lannoita viikoittain huonekasviravinteella. Tavoitteena on lihottaa sipulia tulevaa joulua varten. Voit siirtää kukkaruukun ulos keväällä heti yöpakkasten mentyä. Valitse puolivarjoinen, liialta sateelta suojassa oleva paikka.

Kasvi otetaan sisään syksyllä ennen pakkasia. Tällöin lopetetaan kastelu ja annetaan lehtien lakastua. Sipulin voi säilyttää pimeässä pari kuukautta ja marraskuun alussa se siirretään takaisin valoon. Istuta sipuli uuteen multaan ( n ½ sipulista jätetään mullan pintaan) ja aloita kastelu. Kukkavana ilmestyy noin 8 viikon kuluttua istutuksesta.

Hyasintit

Hyasintit saattavat parhaimmillaan levittää tuoksuaan puutarhassasi vuosikausia, talvehtiminen ei kuitenkaan aina ole varmaa. Leikkaa kukkineet kukkavanat pois, mutta jätä lehdet kasvamaan. Lannoita kerran viikossa huonekasviravinteella kuukauden ajan.

Jätä tämän jälkeen kastelematta – lehdet kuihtuvat ja ravinteet siirtyvät sipuliin. Voit säilyttää sipulin pimeässä. Istuta hyasintti puutarhaan varhain keväällä. Istutussyvyys on kolme kertaa sipulin koko, jotta se talvehtii varmemmin. Parhaiten hyasintti viihtyy läpäisevässä, kalkkipitoisessa maassa.

Jos haluat hyödyntää sipulin kukkimaan sisälle taas seuraavaksi jouluksi, nosta sipuli ylös ennen maan jäätymistä. Sipulin kylmäkäsittelyä pitäisi jatkaa joulukuun alulle asti. Tämän jälkeen sipulin voi nostaa lämpimään ja odottaa kukkavanan nousua näkyville.

Joulukaktus

Joulukaktus viihtyy valoisassa, mutta ei pidä suorasta auringon paahteesta. Se ei myöskään siedä vetoa. Kastele kukinnan aikana runsaasti – anna kuitenkin mullan pinnan kuivahtaa kastelujen välillä.

Kukinnon jälkeen aloita mieto lannoitus. Voi istuttaa kaktuksen tällöin myös vähän suurempaan ruukkuun. Joulukaktuksen saa varmimmin kukkimaan taas ensi jouluksi, jos se siirretään syksyllä valoisaan ja viileään paikkaan. Kaktus viihtyy myös hyvin kesällä ulkona, kunhan et sijoita sitä kovaan paahteeseen ja odotat hallojen loppumista ennen ulos siirtoa. Ja syksyllä taas takaisin sisälle hyvissä ajoin ennen yöhalloja.

Lähde: Gardenia Helsinki, yhteishyvä, Huiskula

Uusissa hanhikeissa sitruksen raikkautta

Lemon Meringue

 

Tahvosten First Editions® kasvikokoelma on huolella valittu joukko kasveja, jotka pärjäävät Suomen vaativissa olosuhteissa. Kaikki Tahvosten kokoelman kasvit kasvatetaan Puutarha Tahvosilla Pohjankurussa.

Tänä keväänä kokoelmaa raikastuttavat pirteänväriset pensashanhikit Citrus Tart™ ja Lemon Meringue™.

 

Lemon Meringue™ (yläkuva) on pyöreänmallinen, noin metrin korkuinen, tiiviskasvuinen hanhikki. Vaaleankeltaiset, kerrotut kukat muistuttavat pieniä ruusunkukkia. Pensas kukkii keskikesästä myöhäiseen syksyyn.

Kasvupaikaksi sopii aurinkoinen, jopa paahteinen paikka. Multavassa maassa pensaista kasvaa tuuheita ja runsaasti kukkivia, mutta pensaat pärjäävät myös kuivassa, hiekkapitoisessa maassa.

Monikäyttöiset pensashanhikit sopivat yksittäin, ryhmiksi, peittopensaiksi rinteeseen tai matalaksi aidanteeksi. Hanhikit pysyvät elinvoimaisina, kun niitä leikataan vuosittain kevyesti harventaen. Leikkaukset tehdään keväällä ennen silmujen puhkeamista.

Teksti ja kuva Tahvoset

Upea ja kestävä nurmikko

Nurmikosta saa helposti hyvän ja kestävän kun panostaa muutamaan asiaan.

 

Kuohkea maa

Tiivis, hapan maa antaa sammaleelle hyvät olosuhteet. Nurmikkoa perustaessa kannattaa valita mullaksi kalkittu puutarhamulta, joka on mahdollisimman kuohkeaa. Vanhoilla nurmialueilla kuohkeudesta voi huolehtia kävelemällä reikäkengillä. Pahimmat sammaleet saa karsittua hakkaamalla maata rikki, ja käyttämällä nurmikon sammalsyöjää. 

 

Kalkitus

Maaperässä täytyy olla riittävä kalkkipitoisuus, jotta tärkeimmät maaperän mikrobit kykenevät elämään ja lisääntymään ja pitämään maan elinkelpoisena kasveille. Kalkki on happamuuden poistamisen lisäksi kaikkien pieneliöiden ja erityisesti kasvien tärkeä rakennusaine. Huolehdi säännöllisesti nurmikon ylläpitokalkituksesta. Kalkitus tapahtuu keväällä tai syksyllä. Nurmikkoa perustaessa voi happamalle maalle lisätä vielä kalkitusta. Paremmat ohjeet määristä löytyy kalkkisäkeistä. Maan happamuus on helppo selvittää puutarhamyymälöistä saatavilla pikatesteillä. Testin avulla tiedät kalkituksen tarpeen. Ihanteellinen pH puutarhamaalle on neutraali 7 tai lievästi hapan pH5-7. Ylläpitokalkituksesta kannattaa huoletia, koska kasvit käyttävät kalkkia kasvuun, joten se vähenee ja siirtyy alempiin maakerroksiin.

 

Lannoitus

Nurmikolle on saatavilla erikseen eri valmistajien nurmikkolannoksia keväälle ja syksylle. Parhaan mahdollisen kasvuunlähdön varmistat nurmikon kevätlannoksella ja syyslannos taas valmistelee nurmen talvehtimiseen.

 

 

 

 

 

 

Kompostointi onnistuu myös pakkasella

Kotikompostointi on ekologinen tapa käsitellä keittiön biojätteet. Koska biojätettä syntyy ympäri vuoden, on tärkeää valita kompostori, joka toimii myös talvella. Säännöllinen kompostorin täyttö ja oikeanlainen kuivike auttavat pitämään kompostorin lämpimänä. Pakkasessa hyytyneen kompostorin sulattaminen onnistuu kuumavesikanisterilla.

Kompostoitumisen onnistumiseksi tärkeintä on valita lämpöeristetty kompostori, joka on tarkoitettu Suomen olosuhteisiin. Myös kompostorin kannen ja pohjan pitää olla hyvin eristetty, jotta lämpö säilyy kompostorissa pakkasellakin.
− Kompostin lämpö syntyy pieneliöiden hajottaessa biojätettä. Kun
kompostoriin viedään säännöllisesti uutta jätettä, hajottajilla riittää ruokaa omiin elintoimintoihinsa ja ne tuottavat lämpöä. Siksi on tärkeää pitää hajottajat tyytyväisinä, sanoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.
Hajottajat tarvitsevat myös happea. Jotta kompostorin sisältö säilyy riittävän ilmavana, biojätekerrosten väliin lisätään kuiviketta, vähintään kolmasosa viedyn jätteen määrästä.
− Hyvä kuivike sisältää turvetta ja karkeaa puuainesta. Turve imee nesteitä itseensä ja tasaa kompostimassan kosteutta. Kun kuivikkeen laittaa tuoreen jätteen päälle, se eristää samalla lämpöä. Tämä on hyvä muistaa etenkin talvella, vinkkaa Biolanin Riikka Kerttula.
Jos biojätettä kertyy vähän, hajottajien elintoiminnot hidastuvat ja ne saattavat siirtyä lepotilaan. Silloin kompostorin lämpötila laskee. Tämän voi estää lisäämällä jätteen joukkoon kompostiherätettä tai käyttämällä energiaa ja typpeä sisältävää talvikuiviketta. Nämä saavat pieneliöt virkistymään.

Herätä jäätynyt kompostori kuumavesikanisterilla
Pitkään jatkunut pakkaskausi saattaa hyydyttää kotikompostorin. Jos kompostointi aloitetaan talvella, myös silloin biojäte ehtii yleensä jäätyä kompostisäiliössä ennen kuin kompostoituminen alkaa.
Vaikka kompostorin sisällä oleva kompostimassa olisi jäässä, kompostoria voidaan käyttää normaalisti. Jäätymisestä ole mitään haittaa syntyvälle kompostimullalle. Jos kompostori ei käynnisty itsekseen, se on syytä herätellä viimeistään siinä vaiheessa, kun tila alkaa loppua.
 
− Turvallinen keino herättää jäähtynyt kompostori on täyttää kanisteri tai muovipulloja kuumalla vedellä ja haudata ne pintajätteen joukkoon. Kuumavesiastiaa kannattaa vaihtaa muutaman päivän ajan. Lämpö herättää pieneliöt horroksestaan ja kompostoituminen alkaa, kertoo Biolanin Riikka Kerttula.
Kompostoria ei kannata kastella kuumalla vedellä, ettei se kostu liikaa. Märkä komposti on ilmaton
 ja alttiimpi jäätymään uudelleen.

6 vinkkiä talvikompostointiin:

  • Valitse kompostori, joka on kauttaaltaan lämpöeristetty.
  • Vie kompostoriin biojätettä useita kertoja viikossa.
  • Lisää päälle kuiviketta vähintään 1/3 viedyn jätteen määrästä.
  • Jos kompostorin lämpötila laskee, lisää kompostiherätettä tai talvikuiviketta.
  • Tyhjennä kompostoria myös talvella.
  • Sulata mahdollisesti jäätynyt kompostori hautaamalla kuumalla vedellä täytetty kanisteri pintajätteeseen.

Lähde Biolan

 

 

 

Oikeilla tuotteilla saat puutarhaistutuksesi kukoistamaan

Keväällä taimien valikoima on runsaimmillaan. Taimien hankkimisen yhteydessä on hyvä tutustua tarvittaviin lannotteisiin ja tuotteisiin joilla saat taimelle parhaan mahdollisen alun.

Havu- ja rodokasvit ovat aina vihreitä. Ne ovat happaman kasvupaikan kasveja, joten niille ihanteellisin istutusmulta on Havu- ja Rodomulta. Taimen koosta riippuen multaa menee säkistä kolmeen säkkiin per taimi. Taimet ovat pitkäikäisiä ja menestyvät paikassaan kun ne istutetaan tarpeeksi syvään multaan. Sen avulla niissä kosteus pysyy ja ne jaksavat pitää vihreytensä, myös talven jälkeen.

 

KekkiläRhodot_41

Alppiruusu kukkii lajikkeesta riippuen kesäkuusta elokuuhun

 

 

_A9V2043

 

 

D33A4512 (1)

 

Istuta Havut, rodot, atsaleat, hortensiat ja mustikat esimerkiksi Kekkilän Havu- ja rodomultaan, jotta kasvupohja taimelle on heti hapan. Suunnittele taimien istutuskohdat siten että niille ei tule isompana ahdasta. Taimia kannattaa lannoittaa niille tarkoitetulla havu- ja rodolannoitteella. Muista kastella tarvittaessa istutettuja taimia, jotta ne juurtuvat mahdollisimman hyvin kesän aikana. Laittamalla puunkuorikatetta taimien tyveen, pysyy kosteus niissä paremmin. Lisäksi kuorikate ehkäisee rikkaruohojen läpipääsyä, joten istutusten ympäristö on huolitellun näköinen.

 

Kekkilä_Kuorikate

Kekkilä Kuorikate

 

FACE_FINAL_091014

Kekkilä Havu-Rodomulta 40l

 

Rautanet Somerolta löydät taimet, lannoitteet ja mullat puutarhaasi asiantuntevan palvelun kera !

Kekkilän Havu- Rodomulta 40l 

3 SÄKKIÄ / 14,50€ (0,12€/ litra)

Tarjous voimassa 30.6.2016 saakka

 

Kuvat Kekkilä

Teksti Sandra-Maria Lindholm-Juote