Facebook

Esikasvatuksella varmistat parhaan lopputuloksen

Suomen oloissa osa kukista ja hyötykasveista kannattaa esikasvattaa sisätiloissa ennen ulos istuttamista. Esikasvatetut kasvit kukkivat ja tuottavat satoa runsaammin.

kasvatusalustat

Esikasvatukseen sopii lähes mikä tahansa rei´itetty astia, josta ylimääräinen vesi valuu pois. Voit käyttää esimerkiksi maitopurkin pohjia, viilipurkkeja tai sanomalehdestä tehtyjä pusseja. Valmiita esikasvatustarvikkeita löytyy puutarhamyymälöistä.

Minikasvihuone on helppo valinta, ja se on kasville suojaisa. Suurempaan määrään voit käyttää eri kokoisia turveruukkuja, jotka voi istuttaa suoraan maahan.

kasvilamppu

Paras paikka esikasvatukseen on vedoton ja lämmin paikka, esimerkiksi patterin vieressä tai pannuhuoneessa, kunhan ne saavat tarpeeksi päivänvaloa. Kasvit kasvavat hämärässä pitkiksi ja honteloiksi. Huolehdi siis valonsaannista. Tämän vuoksi kasvit kannattaa istuttaa esikasvatusta varten maalis-huhtikuussa, kun valoa on jo runsaammin. Aikaisemmin istutettavat kasvit, kuten chili tarvitsevat lisävaloa.

kylvaminen

Paras kasvualusta kasveille on hienojakoinen, vähäravinteinen kylvö- tai taimimulta. Ennen siementen istuttamista kannattaa multa painella hyvin astiaan ja kastella suihkepullolla kosteaksi. Jos kastelet mullan vasta siementen kylvön jälkeen, voivat siemenet ajautua liian syvälle.

Merkkaa istuttuihin ruukkuihin esimerkiksi merkkitikuilla lajikkeiden nimet.

Jos kylvät siemenet esimerkiksi turveruukkuihin, voit suojata niitä laittamalle purkin päälle kelmua. Kelmun voi poistaa kun kasvin sirkkalehdet näkyvät.

Kääntele astioita välillä, sillä kasvit hakevat valoa.

Kun kasvit ovat taimettuneet, kannattaa ne tarvittaessa koulia eli harventaa, jotta niillä olisi enemmän tilaa.

Ulos taimet voi istuttaa kun hallanvaara on ohi, ja ne ovat karaistuneet. Karaistaminen tarkoittaa kasvin totuttamista ulos. Vie taimet ulos päivittäin hetkeksi ja tuo takaisin sisälle, jotta ne tottuisivat ulkoilmaan.

Meiltä löydät kaikki tarvikkeet upeisiin kukkaistutuksiin ja onnistuneeseen esikasvatukseen. Siemenet, esikasvatustarvikkeet, minikasvihuoneet, mullat, lannoitteet.

Teksti ja kuvat: Sandra-Maria Lindholm-Juote

 

Lue myös nämä