Facebook

JOULUKUKAT UUDELLEEN KUKKIMAAN

 

Joulukukkien aika alkaa olla ohi, mutta ei kannata heittää niitä pois vaan koittaa, josko ne saisi kukkimaan uudelleen.

Yrittäminen ei maksa juurikaan mitään, vain vähän vaivaa, lannoitetta ja vettä, jos et onnistuisikaan. Tässä muutama ohje yleisimmille joulukukille. Kukille kannattaa valita vähän vähemmän silmissä oleva paikka. Kerätessään uutta voimaa kukintaan, ne eivät aina ole kauneimmillaan.

Jouluruusu

 

Suurin osa jouluruusuista on vaaleajouluruusua (Helloborus niger), joka menestyy Etelä-Suomessa perennana, eli onnistuessaan ne talvehtivat ja nousevat kukkimaan uudelleen joka kevät. Ne kukkivat puutarhassa yleensä huhtikuulla. Siirrä ruusu joulun jälkeen viileämpään kasvupaikkaan – ikkunalaudalle tai verannalle. Kastele ruusua, mullan pinta saa kevyesti kuivua kastelujen välillä. Leikkaa kellastuneet lehdet.

Istuta ulos yöpakkasten loputtua. Parhaiten se viihtyy puolivarjossa, kalkkipitoisessa ja läpäisevässä mullassa.

Jos haluat kukittaa jouluruusun jouluksi, nosta se maasta uudelleen syksyllä ennen yöpakkasia. Istuta sopivaan ruukkuun ja siirrä viileään paikkaan. Lannoita ja kastele niukasti, Kun nuppuja alkaa muodostua nosta valoisaan ja nauti kukinnasta.

Joulutähti

 

Joulutähti ei siedä vetoa. Se tarvitsee runsaasti valoa ja tasaista kastelua. Lannoita huonekasviravinteella kerran viikossa. Älä kastele liikaa, sillä juuret mätänevät helposti ja lehdet putoavat.

Huomaa, että joulutähti ei kuki uudelleen ilman erityiskäsittelyä pimeässä. Se on kuitenkin näyttävä viherkasvi. Pimeäkäsittelyn pystyy tekemään peittämällä kasvin vaikka tummalla kankaalla reiluksi 12 tunniksi/vrk. Jos kotonasi on huone, jossa ei käydä päivittäin hoitaa talven luonnollinen pimeä jakso kukkaan virittämisen. Terälehtien alettua punertua ja kukkanuppujen muodostuttua voi kasvin siirtää normaaliin huonetilaan ja pimentämisen voi lopettaa.

Amaryllis

 

Amarylliksen eli ritarinkukan uudelleen kukittaminen vaatii hieman työtä. Leikkaa lakastuneet kukat pois yksitellen tarvittaessa ja lopuksi koko kukkavana. Lannoita viikoittain huonekasviravinteella. Tavoitteena on lihottaa sipulia tulevaa joulua varten. Voit siirtää kukkaruukun ulos keväällä heti yöpakkasten mentyä. Valitse puolivarjoinen, liialta sateelta suojassa oleva paikka.

Kasvi otetaan sisään syksyllä ennen pakkasia. Tällöin lopetetaan kastelu ja annetaan lehtien lakastua. Sipulin voi säilyttää pimeässä pari kuukautta ja marraskuun alussa se siirretään takaisin valoon. Istuta sipuli uuteen multaan ( n ½ sipulista jätetään mullan pintaan) ja aloita kastelu. Kukkavana ilmestyy noin 8 viikon kuluttua istutuksesta.

Hyasintit

Hyasintit saattavat parhaimmillaan levittää tuoksuaan puutarhassasi vuosikausia, talvehtiminen ei kuitenkaan aina ole varmaa. Leikkaa kukkineet kukkavanat pois, mutta jätä lehdet kasvamaan. Lannoita kerran viikossa huonekasviravinteella kuukauden ajan.

Jätä tämän jälkeen kastelematta – lehdet kuihtuvat ja ravinteet siirtyvät sipuliin. Voit säilyttää sipulin pimeässä. Istuta hyasintti puutarhaan varhain keväällä. Istutussyvyys on kolme kertaa sipulin koko, jotta se talvehtii varmemmin. Parhaiten hyasintti viihtyy läpäisevässä, kalkkipitoisessa maassa.

Jos haluat hyödyntää sipulin kukkimaan sisälle taas seuraavaksi jouluksi, nosta sipuli ylös ennen maan jäätymistä. Sipulin kylmäkäsittelyä pitäisi jatkaa joulukuun alulle asti. Tämän jälkeen sipulin voi nostaa lämpimään ja odottaa kukkavanan nousua näkyville.

Joulukaktus

Joulukaktus viihtyy valoisassa, mutta ei pidä suorasta auringon paahteesta. Se ei myöskään siedä vetoa. Kastele kukinnan aikana runsaasti – anna kuitenkin mullan pinnan kuivahtaa kastelujen välillä.

Kukinnon jälkeen aloita mieto lannoitus. Voi istuttaa kaktuksen tällöin myös vähän suurempaan ruukkuun. Joulukaktuksen saa varmimmin kukkimaan taas ensi jouluksi, jos se siirretään syksyllä valoisaan ja viileään paikkaan. Kaktus viihtyy myös hyvin kesällä ulkona, kunhan et sijoita sitä kovaan paahteeseen ja odotat hallojen loppumista ennen ulos siirtoa. Ja syksyllä taas takaisin sisälle hyvissä ajoin ennen yöhalloja.

Lähde: Gardenia Helsinki, yhteishyvä, Huiskula

Lue myös nämä