Facebook

Upea ja kestävä nurmikko

Nurmikosta saa helposti hyvän ja kestävän kun panostaa muutamaan asiaan.

 

Kuohkea maa

Tiivis, hapan maa antaa sammaleelle hyvät olosuhteet. Nurmikkoa perustaessa kannattaa valita mullaksi kalkittu puutarhamulta, joka on mahdollisimman kuohkeaa. Vanhoilla nurmialueilla kuohkeudesta voi huolehtia kävelemällä reikäkengillä. Pahimmat sammaleet saa karsittua hakkaamalla maata rikki, ja käyttämällä nurmikon sammalsyöjää. 

 

Kalkitus

Maaperässä täytyy olla riittävä kalkkipitoisuus, jotta tärkeimmät maaperän mikrobit kykenevät elämään ja lisääntymään ja pitämään maan elinkelpoisena kasveille. Kalkki on happamuuden poistamisen lisäksi kaikkien pieneliöiden ja erityisesti kasvien tärkeä rakennusaine. Huolehdi säännöllisesti nurmikon ylläpitokalkituksesta. Kalkitus tapahtuu keväällä tai syksyllä. Nurmikkoa perustaessa voi happamalle maalle lisätä vielä kalkitusta. Paremmat ohjeet määristä löytyy kalkkisäkeistä. Maan happamuus on helppo selvittää puutarhamyymälöistä saatavilla pikatesteillä. Testin avulla tiedät kalkituksen tarpeen. Ihanteellinen pH puutarhamaalle on neutraali 7 tai lievästi hapan pH5-7. Ylläpitokalkituksesta kannattaa huoletia, koska kasvit käyttävät kalkkia kasvuun, joten se vähenee ja siirtyy alempiin maakerroksiin.

 

Lannoitus

Nurmikolle on saatavilla erikseen eri valmistajien nurmikkolannoksia keväälle ja syksylle. Parhaan mahdollisen kasvuunlähdön varmistat nurmikon kevätlannoksella ja syyslannos taas valmistelee nurmen talvehtimiseen.

 

 

 

 

 

 

Lue myös nämä