Vinkkikategoria: Sisustus

Keittiön raikas ilme kaakelimaalilla

Aina ei tarvita suurta remonttia tilan ilmeen muutokseen.
Esimerkkikohteen keittiö oli muuten hyvässä kunnossa ja värimaailma remontoitu aikaisemmin jo omistajien makuun – ainoastaan kaakelit häiritsivät.
Vanhat työtasojen välikaakelit olivat valkoisia ja sinisiä sekaisin. Ne olivat myös elämää nähneet, joten uudistus oli paikallaan.
Keittiön ilmettä haluttiin raikastaa, ja värivalinta oli valkoinen. Kaakeleiden maalaus oli hyvä vaihtoehto, sillä se lisää kaakeleiden käyttöikää ja säästää isommalta työltä.

 

kaakelimaaliennenronseal

 

Kaakeleiden maalaukseen käytettiin valkoista Ronseal Kaakelimaalia. Ronsealilta valmiita värejä on saatavilla myös muitakin.
Purkin kyljessä on hyvät, yksinkertaiset ohjeet valmisteluun ja työvaiheisiin. Niitä noudattamalla pinnasta tulee kestävä.
Maali antaa myös homesuojan pinnoille. Se on tarkoitettu seinän laatoille, ei siis kestä lattialaatoilla kulutusta.

 

Ennen maalausta pinnat pestään hyvin ja annetaan kuivua 24 tuntia. Hyvästä ilmanvaihdosta on huolehdittava. Pinnat suojataan huolella. Maalaukseen suositellaan käytettävän sivellintä. Parempi vaihtoehto on kuitenkin pieni vaahtomuovitela, jolla saa tasaisen pinnan.  Maali peittää hyvin, mutta pinnat kannattaa maalata vielä toiseen kertaan, jotta lopputulos olisi mahdollisimman laadukas ja peittävä. Tummat värit kuultavat helposti läpi jos uusi väri on vaaleampi.

 

ensimmäinen maalikerros

Laatat ensimmäisen maalauskerroksen jälkeen.

 

 

saumakynäronseal

 

Toinen maalikerros voidaan levittää aikaisintaan 24 tunnin kuluttua ensimmäisestä maalauksesta. Korkea kosteus tai heikko ilmanvaihtoi pidentävät kuivumisaikaa. Huomioi tämä.
Lopputulos viimeistellään vielä saumakynällä. Pintojen kastamista pitää välttää kolme vuorokautta maalaamisesta.

Vaikka kohteessa oli vaaleat laatat jo ennestään, ilme tuli valoisemmaksi näin pienellä ja helpolla vaihtoehdolla. Välitilan laatat saivat lisää elinikää. Ilme keittiössä on nyt harmonisempi keittiönkaappien ja seinien kanssa.

 

Nimetön2

Viimeistelyä vaille valmis seinä.

 

 

 

Teksti ja kuvat Sandra-Maria Lindholm-Juote

 

(taustalla olevan seinän pinta Tikkurila Tunto Hieno struktuuripinnoite, värisävy ”Nukkumatti” V431)